Символите на Монс

Накратко за гр. Монс

Разположен на 70 км от Брюксел и на 240 км от Париж, Монс е кръстовището на две европейски магистрали: Амстердам-Париж и Лил-Франкфурт на Майн.

Градът е основан през VII век на хълма около един параклис от дъщерята на Клотер, която след смъртта му през 688 год. е канонизирана като Света Вудру. Следвайки препоръките на своя изповедник тя започва строителството на Катедрала, което продължава 600 години и носи нейното име.

От X век Монс е администаривен център на областта и развитието на града е съсредоточено около крепостта и катедралата за 800 години. Следват неговите испански и австрийски периоди и едва през 1792 год. след битката на Жемап „градът е освободен” и продължава развитието си като френски и холандски град.

С независимостта на Белгия от 1830 год. градът променя функциите и значимостта си. Придобива постепенно своя културна и социална идентичност.

Днес градът наброява около 90 000 жители, сред които най-силно е представено населението с италианска националност, следвано от това с френска и американска.

Градът е университетски център.

От октомври 2009 год. Университетът на Монс-Ено и Политехническият факултет се обединиха в Университет на Монс.

Сред „Символите на Монс” е представена Катедралата, Кулата Бефроа, Кметството, парковете на града и др.